onsdag 26. januar 2011

Gamle samples under solen: Fugees "Ready Or Not"

NY SPALTE!

Nei, du leste ikke feil. Tenkte dette var en like god dag som noen annen til å sette i gang K-Baves første spalte. Kjører rett og slett et velbrukt, velkjent og lite kreativt konsept - nemlig kjente og kjære raplåter (og litt mindre kjente) VS originallåter. Akkurat: samples. Det er alltid kult når man hører på en låt og det plutselig går opp for en hva som er samplet eller brukt, gjerne et eller annet helt uventet. Det blir som å oppdage en helt ny side ved låten, og kanskje en splitter ny låt i seg selv. Litt magi, sånn helt tilfeldig.

Første låt ut:



Alle kjenner selvsagt til denne. Stort mer trenger vel ikke sies. Selvom Fugees endte opp med å introdusere 3 relativt irriterende personer for verden, og lansere Pras som en solorapper (one-hitta-quitta: Ghetto Superstar. Kred for ODB og en ung Mya^^), kan det ikke nektes for at det her er en str8 opp klassiker - bare barndomsminnene alene sørger for det, og jeg er en sucker for nostalgi.

Men ok - drit i Fugees og den gale kjerringen Lauryn Hill. La Wyclef bikkje til seg noe mer skitne, stjålte penger fra Haiti-fondet sitt. Pras, hvem vet? Det er selvsagt opphavet det handler om her - og for et jævlig bra sted de har vært for å plukke noe muzzikk. For en sjelden gangs skyld har låten som har blitt samplet vært vel så populær som etterkommeren, i motsetning til obskure elektrofunk B-sider, soulperler dypt nedi Motown-arkivene og sånne typiske valg.

Så hvem er det?

Ingen ringere enn jordmoderen,

den eteriske førstedamen,

New Age-dronningen,


ENYA.





Ja. Visst. Helvete, det er nesten så man må mekke seg noe økologisk kamillete, gæffle noe sjøgress og stue en avocado-shake når man hører på de greiene her. I det minste en smoothie. Kan hvertfall ikke påstå at det ikke er gjennomført - men, ikke fortell meg at du ikke vibber til det her. K-Bave fåkker lett med Enya, aromaterapi (Vågard sverger det funker) og den nye tidsalderen. Gi oss noe apokalypse eller åndelig opplysning, samme faen, så lenge det blir noe æksjn til neste år. Gi oss ET'LANNET. Hvem vet hva som er kulest av å starte en norsk milits eller få innsikt i Melkeveien? Hipp som happ, for å si det på godt svensk.

I mellomtiden skal det bli mer av denne spalten fremover. Fete originallåter, spæise originallåter og låter som er blitt samplet nok ganger til å kreve royalties fra halve New York. Kun god stemning, det skal jo være en koselig greie. Kanskje noe mindre New Age etno-world ambient pop, haha. Tenker noe Memphis, tenker noe soul.

Tytes.


PS: ...holdt på å glemme det, men jeg må selvsagt sende stor respekt til Teena Marie, som lånte refrenget sitt til Fugees' Fu-Gee-La. I tillegg mekket hun blodekte låttitler som Makaveli Never Lied. Hun gikk bort rett før jul, så hvil i fred til en legende. Tenke seg til at hun faktisk var signert på Cash Money for et par år siden. Men, så var hun jo også protegéen til Rick James i sin tid. Spenstig.

2 kommentarer:

  1. Enya e heltinne for evig og alltid. qjul post.

    SvarSlett
  2. Eg elsker Enya... og eg hater, HATER, Lauryn Hill. Musikk for jenter med Alicia Keys-hatt.

    -Vågard

    SvarSlett